Jakich produktów unikać

W codziennej diecie powinniśmy wystrzegać się produktów, kóre w sposób wyniszczający mogą wpłynąć na nasze samopoczucie i zdrowie. Oczywiście jednorazowe spożycie jakiegoś produktu nie zrujnuje naszego zdrowia, ale długotrwałe ich spożywanie może doprowadzić do poważnych problemów.

Najsłodszą substancją na tej liście jest cukier, a konretnie rafinowane węglowodany. Podczas trawienia węglowodanów dochodzi do gwałtownego wzrostu insuliny w naszym organizmie, co może zwiększyć zagrożenie zachorowania na cukrzycę.

Należy więc wystrzegać się wszelkich rogali, ciastek, białego pieczywa, herbatników i płatków śniadaniowych. Unikać również należy tłuszczów nasyconych, które powstały w procesie utwardzania tłuszczów roślinnych.

Mają one bowiem katastrofalny wpływ na powstawanie chorób serca, cholesterolu i cukrzycy typu II. Powinniśmy unikać wszelkich wysokoprzetworzonych produktów jak np.

herbatniki. Jeśli jednak zdarzy nam się taka słodka chwila zapomnienia, to powinniśmy wypić kubek zielonej herbaty, która neutralizuje działanie tłuszczów nasyconych na ścianki naczyń krwionośnych.